Makat Kaşıntısı (Pruritus Ani)

Makat kaşıntısı, anal bölgede oluşan ve önüne geçilemeyen bir tür rahatsızlıktır. Kaşıntı hissinin oluşturduğu rahatsızlık kişinin sosyal yaşamdan ciddi anlamda kopmasına neden olmaktadır. Çünkü bu durum her an her yerde tekrarlama riski barındırır ve ne zaman kesileceği de belli değildir.

Makat kaşıntısına birçok sebep neden olabilir. Ancak en sağlıklı cevabı doktorunuza gittiğinizde öğrenebilirsiniz. Çeşitli testler yapılarak makat kaşıntısına neden olan durum ortaya çıkartılır. Makat kaşıntısının tıp dilindeki karşılığı ise pruritus ani olarak bilinir.

Makat Kaşıntısı (Pruritus Ani) Nedir?

Makat kaşıntısı, anal bölge ve çevresinde var olan kalıcı bir kaşıntının adıdır. Kişi sürekli olarak anal bölgesinde oluşan kaşıntı hissini gidermek için makatını kaşımak zorunda kalır. Bunun da bir süre sonra çeşitli sonuçları olur ve rahatsızlık ileri bir boyut kazanır.

Makat kaşıntısı sebebiyle bölgeyi sürekli olarak kaşıyan kişilerde kızarıklık, tahriş ve ileri boyutlarda küçük kanamalar eşlik eder. Dolayısıyla kişinin konfor alanını tamamen işgal eden bir rahatsızlık olması bakımından doktor gözetimine ve tedaviye ihtiyaç duyar.

Makat Kaşıntısı Neden Olur?

Makat kaşıntısının birçok sebebi bulunmaktadır. Bunlar arasında şunları sayabiliriz:

  • Baharatlı ve fazla acı içeren gıdaların tüketilmesi, bunun yanı sıra asitli gıdalara aşırı yönelim.
  • Anal bölgede hijyenin aksatılması da makat kaşıntısı nedenleri arasında yer almaktadır. Buna ek olarak sert sabunların veya tahriş edici diğer hijyen ürünlerinin kullanılması da tahriş seviyesini artırmaktadır.
  • Bölgesel enfeksiyonların kapılması da rahatsızlığın nedenleri arasında yer alıyor. Kıl kurdu bu noktada en fazla şüphelenilen rahatsızlıklar arasındadır.
  • Hemoroid makat kaşıntısına en fazla neden olanlar arasında yer alır.
  • Kişinin alerjik bir durum içerisinde olması da sorunun oluşmasına neden olur. Bu noktada tuvalet kâğıdı, kullanılan ilaçlar bunun altındaki sebep olabilir.
  • Cildin kuru olması da rahatsızlığın oluşumunda neden olabilir. Kullanılan temizlik ürününün bölgeyi kurutması kaşıntıya sebep oluşturabilir.

Makatta Kaşıntı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Makatta kaşıntı için öncelikle sonunun kaynağını tespit etmesi için çalışma yapması gerekiyor. Dolayısıyla uzman buna göre bir tedavi yöntemi uygulayarak kişiyi kısa süre içerisinde sağlığına kavuşturabilecek.

Eğer kişisel nedenlerden kaynaklanan bir durum söz konusuysa;

  • Anal bölgeyi sürekli olarak temiz tutmak için birtakım tavsiyelerde bulunabilir.
  • Kaşıntının artışına neden olacak hareketlerin kısıtlanması,
  • Baharatlı, acı veya asitli gıdalardan uzak durulması,
  • Cildi tahriş etmeyecek temizlik ürünlerinin kullanılması,
  • Alerjik reaksiyonlara yol açan ve bunun sonucunda makat kaşıntısı oluşturan yiyecekler ya da ilaçların kullanımının bırakılması,

gibi bir takım önlemler alınarak çözüm getirilmeye çalışılır. Bunun yanı sıra ilaç tedavisi de kullanılabilir. Bölgede oluşan kaşıntının giderilmesi için bir takım reçeteli kremler bu anlamda işe yarayabilir. Kaşıntıya neden olan enfeksiyonları ortadan kaldırmak için ise antifungal veya antibiyotik ilaçlar ile tedavi yoluna da gidilebilir.

 Makat Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Makat kaşıntısı için kişisel bakım ve özen gösterme ilk öncelikli tedavi yöntemidir. Bunun yanı sıra kişiler ilaç tedavisi ile de sorunu çözüme kavuşturabilirler.