Anal Fistül

Anal Fistül Nedir?

Anal fistül, anal kanal ve dış kanal dokusu arasında bir bağlantı oluşturarak şişlik ve akıntıya neden olan kanal şeklindeki oluşumlardır. Anal fistül hastalığı çoğunlukla anal apsenin devamı niteliğindedir ve aslında anal apsenin kronikleşmiş yani ileri seviyelere taşınmış halidir. Anal fistül hastalığı çeken hastaların hastaneye müracaat ettikleri zaman şikayet ettikleri durum genelde makatta akıntı durumudur. Bunun yanında kötü koku, kanama ve iltihaplı akıntı da eşlik etmektedir. Anal fistül şikayeti çeken hastalar günlük yaşantılarında zorluk çekmekte ve yaşam kaliteleri ciddi oranda düşüşe geçmektedir. Bu durumdan hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak yüksek oranda olumsuz etkilenmektedir. Makat iç kısmında dışkıyı kontrol altına alabilen bezler bulunmaktadır ve bu bezler çeşitli sebepler sonucunda şişlik, apse durumları ile karşılaşabilmektedir. Bu bölgede gelişen apseler kendini kızarıklık, dolgunluk, ağrı ve hassasiyet ile göstermekte bazen kendiliğinden patlamaktadır ve bazen de cerrahi yollarla apse boşaltılmaktadır. Oluşan apselerin cerrahi yollarla boşaltılması en sağlıklı olan tarafıdır ve apse boşaltılması sonrası bazı hastalarda işlem bölgesinde fistül oluşumları meydana gelebilmektedir. Anal fistül tedavisi tamamen cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır ve eş zamanlı olarak hem apse yok edilmekte hem de fistül gelişen hastalarda fistül ortadan kaldırılarak apse ve fistül tekrarlaması durdurulmaktadır.

Anal Fistül Belirtileri Nelerdir?

Anal fistül gelişen hastalarda hayat durma noktasına kadar gelebilmekte ve tuvalete çıkma ihtiyaçları esnasında çekingenlik yaşamaktadırlar. Anal fistül kendini; oturur pozisyonda iken zonklama, kötü kokulu akıntı, kanlı akıntı, şiddetli ağrı, dışkılama esnasında ağrı, iltihaplı akıntı, makat çevresinde ağızlaşma, anüs çevresinde hassasiyet belirtileri ile beraber göstermektedir. Bu belirtileri yaşayan kişiler mutlaka bir uzman doktora başvurmalı ve tedavi yöntemlerini aramalıdırlar.

Anal Fistül Neden Olur?

Anal fistül, az önce de bahsettiğimiz gibi anal apse gelişimi sonrası meydana gelmektedir. Anal fistül oluşumunda sadece bu kriter etkili olmayıp başka sebeplerden dolayı da gelişebilmektedir. Anal fistül oluşumuna etki eden nedenler; crohn hastalığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, tüberküloz, kanser, anal travma, anal cerrahi olarak sıralanabilir. Makat bölgesi kişilerin en hassas olduğu bölgedir ve orada oluşabilecek olan en ufak bir hastalık bile kişilerin yaşamına olumsuz etkilerde bulunabilmektedir.

Anal Fistül Nasıl Teşhis Edilir?

Anal fistül teşhisi, yapılacak olan proktolojik muayene ile sağlanmaktadır. Anal fistülün hangi çeşidinin geliştiğini anlamak adına anestezi altında muayene yapılmalıdır. Aynı zamanda endoanal ultrasonografi ve pelvik mr yöntemleri de anal fistül teşhisinde yardımcı olmaktadır. Anal fistül teşhisinin iyi ve uygun yapılmasının tedavinin iyi ilerlemesine çok büyük katkısı bulunmaktadır.