Anal Polip

Anal polip, anüs ve rektum arasında görülen bir çeşit rahatsızlıktır. İlk ortaya çıkış dönemlerinde küçük olan bu yapılar eğer önlem alınmazsa ve gerekli tedavi olunmazsa büyümeye başlar ve ciddi sorunlara yol açar.

Anal polipler genel olarak iyi huylu yapılar olması ile öne çıkarlar. Bu da çoğunlukla kanser ya da benzeri bir rahatsızlığın oluşmasının önüne geçer. Ancak zaman zaman anal poliplerin bazıları kötü huylu olabilirler. Bu da kanserli hücre barındırdıkları anlamına gelir. Dolayısıyla anal polip konusunda şüpheleriniz varsa mutlaka uzman doktor ile görüşmeli ve bu konuda detaylı bilgi edinmelisiniz.

Anal Polip Nedir?

Anal polipler, anüs ve çevresinde yer alan mukoza tabakası olarak isimlendirilen yerin iç kısımlarında konumlanan küçük ve yumuşak dokulu kümelenmelerdir. Anal polipler kişilerde belirgin bir belirtiye neden olmazlar. Kişi eğer belirli aralıklarla doktora gidiyorsa burada yapılan muayenelerde ortaya çıkar. Ancak zaman zaman ağrı, kanama gibi şikayetlerle doktora giden kişilerde anal polip tespiti de yapılabilir. Bu durumda da hızlı bir şekilde tedavisine başlanması ve polip oluşumunun ortadan kaldırılması önerilir.

Anal Polip Neden Olur?

Anal poliplerin nedenleri konusunda tıp dünyasında tam bir görüş birliği yoktur. Bazı tıp uzmanları bu durumun doğuştan getirildiğini düşünürken kimisi farklı bir sebep dolayısıyla oluştuğunu belirtiyor. Ancak kolon kanserine, bağırsak rahatsızlıklarına yatkın olan kişilerde anal polipler daha yaygın olduğu düşünülüyor. Genetik olarak vücudun anal polip geliştirme durumu da mevcuttur. Bu noktada kişinin ailesinde daha önce bu rahatsızlık gerçekleştiyse kendisinde de görülme durumu olabilir.

Anal Polip Belirtileri Nelerdir?

Anal polipler genel olarak büyük semptomlar göstermezler. Ancak emare olarak tuvalet sonrasında kanama görülmesi anal polip oluşumu şüphesi ile hareket etmenize neden olabilir.  Rektal kanama dışında anüs ve çevresinde hafif sızlamalar ya da şiddetli ağrılar da anal polip için bir belirti olabilir.

Çok nadir de olsa bazı kişilerde anal polipler kabızlığa sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra tam tersi ishal de görülebilir. Bu noktada doktorunuzla görüşmek için kesinlikle vakit kaybetmemelisiniz ve tedavinizi kısa süre içerisinde almalısınız.

Anal Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anal polip tedavisinde genellikle direkt müdahale gerçekleştirilmesi söz konusu olur. Bu alanda uzman doktor tarafından gerçekleştirilen işlemde anestezi altındaki hastadan polipler çeşitli yöntemlerle çıkartılır. Bunlar arasında:

Polipektomi: Bu hastalığın tedavisine özel olarak geliştirilmiş esnek bir tüp, anal bölgede oluşan polipleri kolonoskop yardımı ile çıkartır. Doktor tüpte yer alan ışık ve kamera ile yolunu rahatlıkla bulur ve tedaviyi yapar.

Hemoroidektomi: Eğer polipler zamanında fark edilmediyse ve büyükse bu yöntem kullanılır. Ayrıca derin konumdaki polipler de bu tedavi ile çıkartılır.

Kriyoterapi: Bu yöntemde poliplere soğuk uygulanır ve onları besleyen damarlar tıkanır.