Crohn Hastalığı

Crohn Hastalığı Nedir?

Crohn hastalığı, sindirim sistemini etkileyen ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek bir hastalıktır. Kişide ömür boyu devam edecek olan bir rahatsızlıktır ve ortaya çıkış nedeni olarak genetik faktörler ve çevresel etmenler bilinmektedir. Crohn hastalığı, sindirim sistemi organlarının herhangi bir yerinde yerleşim gösteren iltihabi bir hastalıktır ve çoğunlukla sindirim sistemi organlarından kalın bağırsak ve ince bağırsakta meydana gelmektedir. Genellikle 35-40 yaşlarından sonra ortaya çıkmaktadır ve çocukluk çağlarında da crohn hastalığına yakalanmak mümkündür. Crohn hastalığı, sindirim sistemi organlarına yerleştiği anda orada ülser, yara oluşumu, iltihaplanma ve kalınlaşmaya neden olabilmektedir. Tedavi yollarına başvurulmadığında hastalık ilerlemekte ve ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir.

Crohn Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Her hastalığın belirtileri her kişide aynı olmadığı için crohn hastalığı belirtileri de her kişide aynı olmamaktadır. Crohn hastalığı belirtileri şunlardır:

  • İshal
  • Karın ağrısı
  • Ateş
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Dışkıda kan ve iltihap
  • Kabızlık ve şişkinlik
  • Anüs çevresinde çatlak oluşumu
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Anüs bölgesinde apse
  • Akıntılı fistül
  • Bağırsak krampları
  • Halsizlik ve yorgunluk

Crohn Hastalığı Neden Olur?

Crohn hastalığına neden olan faktörler tam olarak bilinmese de çoğunlukla çevresel faktörler ve genetik faktörler sebep olabilmektedir. Birinci derece akrabalarda hastalığın var olması görülme sıklığı ve riskini arttırmaktadır. Bunların yanında ortaya çıkış sebepleri arasında sigara ve alkol kullanımı da rol oynamaktadır.

Crohn Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Crohn hastalığı belirtileri arasında yer alan ishal, mide bulantısı, kilo kaybı, karın ağrısı şikayetlerine karşılık olarak hastalara bazı testler uygulanmaktadır ve tedavi öncesi kan testleri ve dışkı incelemesi testleri istenmektedir. Hastalığın tanısının konması adına biyopsi yapılmaktadır ve biyopsi kesin tanıya ulaştırmaktadır. Crohn hastalığı tedavi yöntemleri kişiden kişiye göre değişir ve crohn hastalığı ilaçları, beslenme değişiklikleri ve cerrahi müdahaleler kesin bir çözüm olmamaktadır, bu tedavi yöntemleri kişinin yaşam kalitesini arttırmaya yöneliktir.

Crohn hastalığı ilaçları, hastalığın seyrini azaltmakta etkilidir ve bu durumda belirtiler de azalmaktadır. Hastalığın belirtileri arasında yer alan ishal ve kabızlığın düzelmesi adına kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerekmektedir. İlaçların etkili olmadığı durumda ve bağırsak tıkanması meydana geldiğinde devreye cerrahi müdahale girmektedir ve cerrahi tedavi yöntemi kişinin sağlık durumuna bağlı olarak farklılık göstermektedir. Crohn hastalığı ameliyatı; bağırsak tıkanmaları, anüste fistül, apse gelişmesi durumunda yapılmaktadır. Crohn hastalığı ameliyatında amaç; iltihaplı olan bağırsak bölümünün alınması ve tekrar bağırsak uçlarının birleştirilmesidir. Crohn hastalığı ameliyatı hastalar için kesin bir çözüm değildir ve hastalık ameliyat sonrası tekrar gün yüzüne çıkabilmektedir. Crohn hastalığı ile mücadele eden ve sürekli tedavi gören hastalarda kanser oluşma riski de bulunmaktadır. Tedavi kesin bir çözüm olmasa da mutlaka hastalığın varlığında ilerlemesini önlemek adına tedavi yöntemlerine başvurulması şarttır.