Hemoroid İlk Muayenesi Nasıl Yapılır?
Halk arasında basur olarak da bilinen hemoroid, doğru bir tedavi yöntemi ile kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır.
Hemoroid tedavisi noktasında etkili yöntemlerden birisi, sağlıklı bağırsak hareketlerini destekleyen yaşam tarzı değişiklikleri yapmaktır. Bu, kabızlığı önlemek için lif açısından yüksek bir diyet yemek ve bol su içmek ilk aşamada etkili olabilecek yöntemlerden birisidir.
Şiddetli hemoroid vakaları için doktorunuz daha invaziv tedaviler önerebilir. Bunlar, lastik bant ligasyonu, skleroterapi veya cerrahi gibi prosedürleri olabilir. Bu tedaviler tipik olarak diğer tedavilerin etkili olmadığı veya hemoroidlerin ciddi rahatsızlığa neden olduğu durumlar için söz konusu olur ve gündeme gelir.
Ancak günün sonunda hangi yöntem uygulanacaksa doktorunuz buna net olarak karar verir ve uygulamaya geçer.
Hemoroid İlk Muayenesi Nasıl Yapılır?
Hemoroid ilk muayenesi teşhis açısından önemli bir adımdır. Aynı zamanda bu tedavi için de gereklidir. Muayene sırasında ışık kaynağı ile bölgeye bakılır. Muayeneye anüsün dışını herhangi bir dış hemoroid belirtisi için inceleyerek başlar. Şişlik, kızarıklık veya tahriş olup olmadığına kontrol edilir ve eğer bu yönde bulguya rastlanırsa hangi aşamada olduğu tespit edilir.
Doktor parmakla rektal muayene yapar. Eldivenli ve yağlanmış bir parmak kullanarak, iç hemoroid olup olmadığını hissetmek için doktor parmağını anüsten içeriye doğru ittirir. Muayeneden sonra eldivenin üzerinde kan olup olmadığı kontrol edilir ve varsa tedavi yöntemleri buna göre devam eder.
Muayene sırasında hastanın rahat ve rahat hissetmesi önemlidir. Doktor da bu noktada sizi rahatlatacak bilgiler verir ve elinden geldiği kadar sorularınızı da yanıtlamaya özen gösterir.
Hemoroid Tanısı Nasıl Konulur?
Hemoroidler fizik muayene ile teşhis edilebilirken, doktorların doğru bir teşhis koymak için tipik olarak attığı birkaç adım vardır. Öncelikle hastanın tıbbi geçmişi mutlaka araştırılır. Doktor, ayrıntılı bir tıbbi öykü alarak, semptomları, bağırsak alışkanlıklarını ve diğer ilgili tıbbi durumları sorarak başlar.
İkinci aşamada fiziksel muayene başlar. Doktor, hemoroid belirtileri aramak için anüs ve rektumun fizik muayenesini yapar. Doktor iç hemoroidden şüphelenirse proktoskopi yapabilir.
Bazı durumlarda, doktor diğer durumları elemek veya bir teşhisi doğrulamak için ek testler isteyebilir. Bu testler kolonoskopi, sigmoidoskopi veya dışkı gibi birçok şekilde yapılabilir.
Dolayısıyla hemoroid teşhisi birkaç aşamadan oluşmaktadır. Ayrıntılı bir tıbbi öykü alma, fizik muayene ve bazı durumlarda ek testlerin bir kombinasyonu bu yol ve yöntemler içerisinde varlığını sürdürmektedir.
Hemoroid Muayenesi Acılı mı?
Bazı hastalar muayene sırasında hafif bir rahatsızlık veya baskı hissedebilir, ancak ağrılı olmamalıdır. Hasta herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissederse hemen doktoruna haber vermelidir. Hemoroid muayenesi biraz rahatsızlığa neden olsa da hemoroidleri veya semptomlara neden olabilecek diğer durumları belirlemek için önemli bir teşhis aracı olduğunu kesinlikle unutmamak gerekiyor.