Dışarı Çıkan Hemoroid Nasıl Geçer?
Hemoroid, 15 ila 65 yaş aralığında hemen herkeste görülebilecek bir rahatsızlıktır. Anüs veya alt rektumdaki damarların şişip iltihaplanması, rahatsızlığa ve bazen kanamaya neden olmasıyla ortaya çıkarlar.
Hemoroidler üzerinde yapılan araştırmalar bu hastalığın kesin nedenlerini ortaya koyamamışsa da yaşam biçiminin ve özellikle yemek tercihlerinin bu noktada etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bunlar kronik kabızlık, hamilelik, obezite, düşük lifli diyet ve uzun süreli oturmak gibi birçok sebep bulunmaktadır.
Dışarı Çıkan Hemoroid Nasıl Geçer?
Dışarı çıkan hemoroid ilk olarak altta yatan nedenlerin ele alınması ile iyileşme sürecine girer. Tedavi süresince, lif açısından yüksek bir diyet yemek, bol su içmek ve düzenli egzersiz yapmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmak sorunun çözümüne yardımcı olabilir. Bağırsak hareketleri sırasında uzun süre oturmaktan ve ıkınmaktan kaçınmak da semptomların şiddetini azaltma konusunda önemli bir silah olabilir.
Dış Hemoroid Nedir?
Dış hemoroid, birçok insanı hayatlarının bir noktasında etkileyen yaygın bir durumdur. Hemoroidler rektum veya anüste şişmiş ve iltihaplı damarlar olarak tanımlansa da dış hemoroidler anal açıklığın dışında meydana geldiği için bu isim ile anılmaktadır.
Dış hemoroidler, anüs çevresinde küçük topaklar veya çıkıntılar olarak tanımlanabilir. Özellikle bağırsak hareketleri sırasında rahatsızlık, kaşıntı ve ağrıya neden olabilirler. Dış hemoroidin gelişimine çeşitli faktörler neden olabilir. Bunlar arasında, kronik kabızlık, bağırsak hareketleri sırasında ıkınma, uzun süre oturma ve hamilelik yer alır.
Dış Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dış hemoroid için öncelikli yukarıda da belirttiğimiz gibi altta yatan nedenleri bulmaktır. Bu kişinin yaşam tarzını değiştirmesi anlamına da gelmektedir. Örneğin lifli gıdaların tüketilmeye başlanması bu noktada başlangıçtır. Çünkü lifli gıdalar dışkılamayı ciddi anlamda kolaylaştırır ve kişilerin zorlanmadan tuvalete çıkabilmesini sağlar. Ayrıca reçetesiz satılan kremler ve merhemler iltihabı azaltmaya, ağrı ve kaşıntıyı yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Soğuk kompres uygulamak veya ılık oturma banyosu kullanmak da rahatsızlığı gidermeye ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir.
Dış Hemoroid için Ne Yapılmalı?
Dış hemoroid için öncelikle varsa ağrı ve kaşıntıyı önleyici tedavi uygulaması yapılabilir. Bunun için doktorunuzun önereceği ve eczanelerden reçetesiz de satın alabileceğiniz bir krem kullanabilirsiniz. Semptomlar devam ederse veya şiddetliyse, dış hemoroidleri tedavi etmek için tıbbi prosedürler gerekli olabilir. Lastik bant ligasyonu ve hemoroidektomi, hemoroid dokusunu çıkarmak için kullanılan iki yaygın prosedürdür.
Dış Basur Kendiliğinden Geçer mi?
Dış basur eğer tedavi yöntemlerine uyulur ve diyet aksatılmadan uygulanırsa kendiliğinden geçme gibi bir durum söz konusu olur. Ancak bunlar dışında kendiliğinden geçmesi çok nadirdir. Dolayısıyla doktor eşliğinde bir tedavi yöntemi uygulamak en doğru yöntemdir. Bu durum kişilerin sağlık durumlarına ve vücut özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Dış basur sorununuz varsa öncelikli olarak doktora danışmalı ve ne yapabileceğinizi öğrenmelisiniz.