Anal Fissür(Makat Çatlağı) Nedir?
Makat çatlağı olarak bilinen anal fissür; makatta çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişen yırtıklar olarak tanımlanmaktadır. Her yaştaki kişilerde ortaya çıkabilen bu hastalık, diğer hastalıklar gibi erken teşhis ve tedavi sonrası erken dönemde iyileşme sağlayabilmektedir. Anal fissür bazı durumlarda yüzeysel bazı durumlarda ise çok derinlerde oluşabilmektedir. Yüzeysel olarak gelişen makat çatlakları çoğunlukla iyileşme göstermektedir fakat derinlerde oluşan makat çatlakları ise geç iyileşme göstermektedir. Derinleşen yani makat iç kasına kadar ulaşan makat çatlakları, kronik hale gelmiştir ve hastanın şikayetleri dayanılmayacak boyuttadır. Makat çatlağı oluşum nedenleri arasında; kronik kabızlık, tuvalette uzun süre oturma, süregelen ishal, gebelik ve doğum, genetik faktörler, obezite ve kötü beslenme alışkanlığı yer almaktadır. Anal fissür şikayeti çeken hastalar normal yaşantılarında sıkıntı çekmekte ve tuvalete çıkmakta zorlanmaktadırlar. Tuvalete çıkma ihtiyaçları olsa dahi çektikleri ağrı ve acıdan dolayı tuvalete çıkmaya korkmaktadırlar. Anal fissür erken teşhis edildiğinde çabuk iyileşme gösteren bir hastalıktır ve mutlaka anal fissür şikayeti çeken hastalar bir doktora başvurmalıdır.
Anal Fissür Belirtileri Nelerdir?
Anal fissür makat bölgesinde meydana gelen bir hastalıktır ve ortaya çıktığı hastada hayatını ciddi bir şekilde etkilemektedir. Anal fissür kendini; makatta ağrı, şişlik, makatta yanma, kaşıntı, kanama ve makatta çatlak oluşumu ile göstermektedir. Bu belirtileri yaşayan kişiler mutlaka alanında uzman bir doktora gitmeli ve erken tedavi ile hastalıktan kurtulmalıdırlar. Erken dönemde teşhis edilen makat çatlağı cerrahi tedaviye gerek duymadan ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.
Anal Fissür Neden Olur?
Anal fissür oluşumuna etki eden birçok neden bulunmaktadır ve anal fissür nedenleri; yoğun kabızlık, uzun süre tuvalette oturma, zor dışkılama, beslenme değişiklikleri, crohn hastalığı, hamilelik dönemi, kronik ishal, obezite, böbrek taşı oluşumu, bağışıklık sistemi zayıflığı, makat yolu ile cinsel ilişkide bulunmak ve süregelen sert ve kuru dışkıdır. Bu tip nedenlerin çoğu makat çatlağına neden olabileceği için makat çatlağı sorunu yaşamak istemeyen kişiler son derece dikkatli olmalı ve nedenler arasında saydığımız kriterler doğrultusunda önlemler almalıdır.
Anal Fissür Nasıl Teşhis Edilir?
Anal fissür oluştuğu ilk zamanlarda akut olarak ilerlemektedir ve tedavide geç kalındığında daha da yayılarak kronik hale kadar gelebilmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi anal fissürde de erken teşhis ve tedavinin yeri büyüktür. Anal fissür tanısı çoğunlukla uzman doktor tarafında yapılan elle muayene esnasında konulmaktadır. Elle muayene öncesi hasta tarafından bildirilen şikayetler göz önünde bulundurulur ve ardından elle muayene ile teşhis sağlanmaktadır. Doktor istemi ile makat çatlağına ek olarak başka hastalıklardan da şüphelenildiğinde bazı tetkikler de istenmektedir. Anoskopi, rektoskopi ve sigmoidoskopi makat çatlağı teşhisi için uygulanan yöntemler arasındadır. Anal fissür hastalığının altında yatan şüpheli başka durumların olması durumunda aynı zamanda radyolojik yöntemlerden de yararlanılmaktadır.