Hemoroid

Hemoroid Nedir?

Basur adı ile tanınan hemoroid makat bölgesindeki damarların genişlemesi olarak tanımlanmaktadır. Genişlemiş olan damarlar bazı durumlarda çok fazla şişmekte ve tahriş olmaktadır. Şişen ve tahriş olma durumuna kadar gelen görüntü makatın dış kısmından görülebilmektedir. Hemoroid, iç ve dış hemoroid olarak iki şekilde gözlenmektedir, hastalığın seyrine bağlı olarak dört aşamada ilerlemektedir. Dış hemoroid, adından da anlaşıldığı gibi makat derisinin bir tık altında gelişen bir hastalıktır ve hasta şiddetli derecede ağrı hissetmektedir, bunun yanında hastada kanama, şişlik ve kaşıntı görülmektedir. İç hemoroid ise makatın iç kısmında gelişmektedir ve dışarıdan elle hissedilmesi, gözle görülmesi mümkün değildir. İç hemoroid belirtisinde dış hemoroid de olduğu gibi kanama görülmektedir. Hemoroid, oldukça yaygın görülen bir hastalıktır ve hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilmektedir, özellikle gebe, emziren kişilerde daha sık görülebilmektedir. Hemoroid kendini göstermesi ile beraber hastaların yaşam kalitesi düşmektedir ve hem fiziksel hem de psikolojik olarak hastalıktan olumsuz yönde etkilemektedir.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid, makat bölgesinde yani kişilerin hastalık yönünden en çok etkilenebilecek bir yerde meydana geldiği için belirtileri ortaya çıktığında ciddi anlamda rahatsızlık duymaktadırlar. Hemoroid belirtileri; taze renkli kanama, ele gelen meme, şişlik, kaşıntı, rahatsızlık hissi, akıntı ve ıslaklık hissi ve tahriş şeklinde sıralanabilir. Hemoroid belirtileri meydana geldiği anlarda kişi çok fazla rahatsızlık hissi duymaktadır ve en çok tuvalete çıkmakta zorlanmakta, aynı zamanda çekinmektedirler. Hemoroid belirtilerinden herhangi biri görüldüğü anda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır ve erken teşhis, erken tedavi hemoroidin iyileşmesine oldukça büyük katkısı bulunmaktadır.

Hemoroid Neden Olur?

Hemoroide neden olan birçok sebep vardır ve bu sebepler arasında; kronik kabızlık, düzensiz dışkılama alışkanlığı, hamilelikte fazla alınmış kilolar, obezite, düzensiz beslenme alışkanlığı ve tuvalette uzun süre kalmak gibi nedenler sıralanabilir. Aynı zamanda genetik faktörler ve uzun süre oturma zorunluluğu olan bir işte çalışmak da hemoroide sebebiyet verebilmektedir.

Hemoroid Nasıl Teşhis Edilir?

Hemoroid tanısı çoğunlukla rektal yapılan muayene sonucunda konulmaktadır. Rektal muayene yani elle yapılan muayenede hemoroid teşhisi kolaylıkla yapılabilmektedir. Makatta görülen her kanama hemoroid sebebi değildir ve başka hastalıkların da belirtisi olabilmektedir. Kanama nedeni belli olmayan hastalarda ve tespit edilemediği durumlarda rektoskopi işlemi ile teşhis kolaylaştırılmaktadır.

Hemoroid Dereceleri Nelerdir?

Hemoroid hastalığının seyrine bağlı olarak gelişmesi 4 aşamada gerçekleşmektedir. Hemoroidin iç ve dış hemoroid olarak iki şekilde oluştuğunu söylemiştik ve iç hemoroid de kendi içerisinde 4 aşamaya ayrılmaktadır. Hemoroid dereceleri şunlardır:

  1. evre : Damarlar hastalıktan dolayı genişlemiş fakat dış kısımda görülmemektedir.
  2. evre : Genişlemiş damarlar dışkılama sırasında dışarı çıkmakta ve sonrasında yani dışkılama bittikten sonra tekrar içeri kaçmaktadır.
  3. evre : Makat dışına çıkmış olan hemoroidler elle içeri sokulmaktadır.
  4. evre : Hastalığın son evresidir ve genişlemiş olan damarlar makat dışına çıkmıştır ve artık hiçbir şekilde makat içine girmemektedir. Hastalığın tedavi edilmediği durumlarda ilerlediği son seviyedir ve hastalar ciddi anlamda bu evrede sıkıntı çekmektedirler.