Hemoroid Dereceleri Nelerdir?
Basur olarak da bilinen hemoroid, rektum ve anüsteki damarların şişmesi ve iltihaplanmasıdır. Hemoroidlerin ciddiyetini belirlemek için, doktorlar onları sınıflandırmak için bir derece sistemi kullanırlar.
Hemoroid dereceleri, Derece I’den Derece IV’e kadar değişir. Her bir evrenin birbirinden farklı sonuçları olabilir. Bu aynı zamanda hastalığın şiddetinin tespit edilmesi için de oldukça etkili bir yöntem olarak bilinmektedir.
Hemoroid Dereceleri Nelerdir?
Hemoroid dereceleri, hemoroidin boyutuna ve ciddiyetine göre belirlenen ve her düzeyin kendisine ait tedavisinin olduğu sistematiktir.
Derecelendirme sistemi bir doktor tarafından yapılan fizik muayene ile belirlenir. Bu, doktorun anüs ve çevresindeki bölgeyi herhangi bir hemoroid belirtisi veya diğer sorunlar açısından incelemesini içerecektir. Doktorlar gerekirse daha iyi bir görüş elde etmek için bir proktoskop veya anoskopi de kullanabilirler. Muayene sırasında, doktor iltihaplanma, şişme ve sarkmış doku belirtileri arayacaktır. Bu, doktorun hangi derece hemoroid olduğunu belirlemesine yardımcı olacaktır.
1. Evre Hemoroid
Aşama 1 hemoroidler, rektal bölgede şişmiş damarların varlığı ile karakterize edilen bir hemoroid durumunun ilk aşamasını ifade eder. Bu damarlar, bağırsak hareketi sırasında ıkınmanın, uzun süre oturmanın veya rektal bölgede basıncın artmasına neden olan diğer herhangi bir aktivitenin neden olabileceği rektal bölgedeki artan basınç nedeniyle şişer.
Evre 1 hemoroid belirtileri rektal bölgede kaşıntı, yanma ve hafif rahatsızlık içerir. Bazı durumlarda tuvalet kağıdında veya klozette az miktarda parlak kırmızı kan da olabilir. Evre 1 hemoroidler tipik olarak ağrılı olmasa da ciddi rahatsızlığa neden olabilir ve oturma veya egzersiz gibi aktiviteleri engelleyebilir.
2. Evre Hemoroid
Evre 2 hemoroid, rektum ve anüsü etkileyen yaygın bir durumdur. Bağırsak hareketleri sırasında zorlanma, hamilelik, obezite veya uzun süre oturma nedeniyle rektal bölgedeki damarlar üzerindeki artan baskıdan kaynaklanırlar. Evre 2 hemoroid belirtileri arasında ağrısız kanama, kaşıntı ve bağırsak hareketleri sırasında rahatsızlık vardır. Bazı durumlarda, bağırsak hareketinden sonra bile tokluk hissine neden olabilirler.
Evre 2 hemoroid genellikle daha fazla su içmek ve diyette lifi artırmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilir. Reçetesiz satılan kremler ve merhemler de hemoroid semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu tedaviler etkili olmazsa, doktor lastik bant ligasyonu veya skleroterapi gibi ofis içi tedaviler önerebilir.
3. Evre Hemoroid
Evre hemoroidler tipik olarak çok büyüktür ve anal açıklığın dışına sarkar. Çok ağrılı olabilirler ve tıbbi tedavi gerektirebilirler. Bu hemoroidler ciddi rahatsızlığa neden olabilir ve mızrakla delinmesi ve boşaltılması gerekebilir. Bunların sonucunda da kanamalar meydana gelebilir. Evre 3 hemoroidi önlemek için sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak önemlidir.
4. Evre Hemoroid
Evre 4 hemoroidler en şiddetli hemoroid tipidir ve rektum ve anüste çıkıntılı, ciddi şekilde şişmiş damarlar ile karakterize edilir. Bazı durumlarda, hemoroidler o kadar büyük olabilir ki anal açıklığın dışına taşarlar. Evre 4 hemoroid belirtileri ağrı, kaşıntı, yanma ve kanamayı içerir. Dışkı çıkarmada zorluk oluşturabilirler ve tıbbi müdahale gerektirebilirler.